E-učenje > PHP Tutorijali

 
Želiš pristup svim sekcijama?

Registracija  
Tutorijal: Instalacija Apache i MySQL servera (XAMPP paket)

 

Šta je XAMPP?

XAMPP je serverski paket, namenjen za prostu instalaciju Apache servera na Windows računare. Namenjen je za upotrebu u lokalnoj mreži, ne kao web server. U sebi sadrži Apache server, mySQL server, PHP, i Perl i instalira ih sve zajdno sa konfigurisanim modulima i postavkama.

Instalacija

1. Prvo, preuzmite XAMPP paket ovde
2. Pokrenite .exe fajl, izaberite instalacioni direktorijum, i klinknite na dugme "Install".3. Sada, možete startovati "XAMPP Control Panel". Pomoću Control Panel-a možete pokretati i stopirati servere, a možete ih i instalirati kao servise koji će se izvršavati u memoriji i biti stalno dostupni (Svc čekboksovi).Šta dalje?

Sada, pozicionirajte se u direktorijum u kojem ste instalirali XAMPP paket i otvorite direktorijum xampp/htdocs
Ovaj direktorijum je u stvari root direktorijum Vašeg web servera. Da biste mu pristupili iz omiljenog internet brovresa kucajte u adresnu liniju brovsera:

    http://localhost ili http://127.0.0.1

Preporučujem da izbrišete sadržaj direktorijuma htdocs, ili da celokupan sadržaj direktorijuma htdocs premestite u direktorijum old kojeg ćete kreirati unutar direktorijuma htdocs.

Kada kreirate internet prezentaciju, ili PHP skriptu i slično, uvek kreirajte novi direktorijum unutar direktorijuma htdocs. Kasnije, toj novokreiranoj internet prezentaciji ili skripti, pristupate iz brovsera ovako:
http://localhost/novi_direktorijum


Tvoja preporuka:


Preporučujem tutorijal (259) Ne preporučujem tutorijal (122)Komentari / Pitanja:

Ime:

Tvoja e-mail adresa:

Ostavi svoj komentar:

Spam zaštita:
 

Vaše mišljenje je veoma važno. Ukoliko imate bilo kakav komentar na tutorijal, ili nešto da dodate, izmenite ili ukoliko ste primetili grešku, ne ustručavajte se da podelite sa svima Vaše mišljenje.

Takođe, ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi tutorijala, postavite ga ovde. Lakše ćemo doći do rešenja ako više nas učestvuje u rešavanju problema.

     


Ukupno komentara: 4


Darko Petrović
12.11.2012 12:32 h
  Poštovanje Saša,
Moguće je da se Apache nije automatski pokrenuo kao servis, možda ga neki drugi program na PC-u blokira. Uglavnom, u panelu uključite Apache i MySQl kao servise.

Desni klik na My Computer, zatim Manage, izabrati Services and Apliccations a zatim Services, trebalo bi da u spisku servisa vidite Apache2.2, koji bi trebao da ima status "Started" ako je sve ok. Ako nema, pokušajte ručno da ga startujete (dupli klik na servic, izabrati Start). Ako neće da se startuje neki drugi program ga blokira, možda Firewall.

Sasa
12.11.2012 12:17 h
  Поштовани Дарко, инсталирао сам xampp али у Chrom-у не видим http://localhost. Пријављује ми да није успео да се повеже са сајтом. Исто је и са http://localhost/phpmyadmin. Где сам погрешио? Ако можеш и имаш мало времена напиши ми рад са XAMPP Control panelom. Хвала.

Boban
03.03.2012 00:01 h
  Imam instaliran XAMPP i sajt na joomli na jednom računaru (laptop, koji se wireless-om vezuje preko telekom ADSL rutera Pireli na LAN), hteo bih da vidim sajt u lokalnoj mrezi sa desktop računara koji je vezan UTP na ruter, sve sam podesio i ispravio u konfiguracionim fajlovima, i uspeo sam da dobijem da se sa drugog računara vidi početna stranica XAMPP-a, ali sajt se ne vidi. Ako imas neku ideju sta bi trebalo da uradim da pristupam sajtu iz LAN. Unapred hvala. Pozdrav

milan zobenica
25.02.2012 13:27 h
  VRLO OPSIRNO - pocetak i kraj A gde je sredina?