E-učenje > PHP Tutorijali

 
Želiš pristup svim sekcijama?

Registracija  
PHP Tutorijal: Napredni brojač poseta (Brojač jedinstvenih poseta)

 

Napredni brojač poseta "broji" samo jedinstvene posete sajtu sa određenog računara. Ovaj brojač neće se menjati ukoliko refresh-ujete stranicu jer koristi sesiju za registrovanje posetioca i nova poseta istog korisnika neće promeniti stanje brojača.


Korak 1. Pozicionirajte se u htdocs direktorijum (podsetnik u prvom tutorijalu). Kreirajte direktorijum pod imenom "brojac2" u direktorijumu htdocs.

Korak 2. Koristeći phpMyAdmin, pomoću SQL upita (podsetnik u 2. tutorijalu) kreirajte tabelu "posete2" u bazi podataka "mojabaza".

CREATE TABLE `mojabaza`.`posete2` (
`id` INT( 10 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`posete` VARCHAR( 30 ) NOT NULL ,
PRIMARY KEY ( `id` ) ) ENGINE = MYISAM ;

Korak 3. Pomoću SQL INSERT naredbe unesite u tabelu "posete2" u prvi red kolone "posete" vrednost 0.


INSERT INTO `mojabaza`.`posete2` (posete)
VALUES (0);

Korak 4. Sada krećemo sa kreiranjem PHP skripte koja će unositi u tabelu informacije o jedinstvenim posetama. Stranica će pokrenuti sesiju, i postaviti kolačić na vašem veb pregledaču, tako da će vaša poseta ostati upamćenai kad refresh-ujete stranicu brojač če ostati nepromenjen. Otvorite notepad i otkucajte sledeću PHP skriptu:

<?php 
session_start();
$conn = mysql_connect("localhost", "root", "") or die(mysql_error());
mysql_select_db('mojabaza', $conn) or die(mysql_error());
if (empty($_SESSION['posetilac']))
{
	 mysql_query("INSERT INTO posete2 (posete) VALUE ('1')");
     echo "Prvi put ste na ovoj stranici<br>";
}
else 
{
     echo "Vec ste posecivali ovu stranicu<br>";
} $_SESSION['posetilac']="poseta"; ?> <html> <body> <?php $upit = "SELECT COUNT(posete) FROM posete2"; $rezultat = mysql_query($upit); while($red = mysql_fetch_array($rezultat)) { echo "Trenutan broj poseta: "; echo $red['COUNT(posete)']; } ?> </body> </html>

Korak 5. Opciono možete dodati i sledeći PHP kod, ako želite da pomoću dugmeta poništavate sesiju (prosto Logout dugme):

 
           
<?php
if(isset($_POST['ukloniSesiju']))
{
	unset($_SESSION['posetilac']);
}
?>
<br />
<br />
<form action="brojac2.php" method="post">
<input type="submit" name="ukloniSesiju" value="Ukloni sesiju" />
</form>
Fajl sačuvajte u direktorijum "brojac2" pod imenom "brojac2.php".

Korak 6. Kucajte u adresnu liniju Vašeg brovsera:

http://localhost/brojac2/brojac2.php

i proverite kako radi Vaša nova PHP skripta. Eksperimentišite sa skriptom, ukloniti kolačiće iz brovsera pa proverite kako se brojač menja i koje statusne poruke vraća.

 

Kliknite na "demo" da pogledate kako radi ova PHP skripta: DemoTvoja preporuka:


Preporučujem tutorijal (1297) Ne preporučujem tutorijal (1034)Komentari / Pitanja:

Ime:

Tvoja e-mail adresa:

Ostavi svoj komentar:

Spam zaštita:
 

Vaše mišljenje je veoma važno. Ukoliko imate bilo kakav komentar na tutorijal, ili nešto da dodate, izmenite ili ukoliko ste primetili grešku, ne ustručavajte se da podelite sa svima Vaše mišljenje.

Takođe, ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi tutorijala, postavite ga ovde. Lakše ćemo doći do rešenja ako više nas učestvuje u rešavanju problema.

     


Ukupno komentara: 2


Darko
05.10.2017 12:45 h
  Naravno da ne, sajt bi postavio na hosting, tamo sve to ima. Brojac ili prikazes npr u futeru sajta ili napravis posebnu stranu za prikaz poseta a link do te strane das samo njima.

Ivan
05.10.2017 12:38 h
  Druze ako moze samo tvoje misljenje... Recimo sada kada bih ja napravio sajt nekoj firmi koja zeli da vidi broj poseta, da li bi ja njima morao da kazem da moraju da instaliraju xampp, da moraju da udju u localhost...Verovatno ne. Izvinjavam se unapred jer je moje pitanje laicki postavljeno ali ne znam na koji nacin bih ja mogao nekog kome bih napravio ovakvu bazu podataka da uputim da ima uvid u broj poseta? Hvala unapred